Palarnie kawy są kluczowym elementem na Warsaw Coffee Festival. było prawdziwym świętem kawy. Jak na święto kawy przypada nie mogło zabraknąć stoisk palarni kawy, które z roku na rok zaskakują nas - kawoszy.
Zaskakują: designem, opakowaniami, dostępnością pysznych ziaren.
Z roku na rok poprzeczka przez wiodące na rynku palarnie jest coraz większa. Trudno się temu dziwić ponieważ picie kawy często jest dla nas kawoszy rytuałem. Lubimy jak coś ładnie wygląda. Ma nietuzinkową komunikację. Nie tylko przez smak kawy.
Palarnie kawy na które warto zwrócić uwagę:
"Tylko miejsce, gdzie ziarna kawowe są palone, ale przede wszystkim to miejsce, które celebruje sztukę i naukę wytwarzania doskonałej kawy. Dzięki pasji i zaangażowaniu palaczy, miłośnicy kawy mogą cieszyć się napojem o niepowtarzalnym smaku i aromacie, który wynika z wielu czynników, począwszy od samego pochodzenia ziaren, aż po precyzyjny proces palenia."
Perfekcyjna mieszanka 70% Arabiki i 30% Robusty – zapewnia doskonałą równowagę smaku, aromatu i mocy. Idealnie wypalona pod espresso – podkreśla nuty czekolady, karmelu i orzechów, gwarantując bogaty smak.
Świetna zarówno do espresso, jak i kaw mlecznych – wszechstronna mieszanka, która sprawdzi się w różnych metodach parzenia. Doskonała jakość ziaren – starannie wyselekcjonowane kawy z najlepszych plantacji Brazylii, Indii i Kamerunu.
Link do kawy: Zobacz ziarna od BabuBean Espresso Blend
☕️ Mexico Maragogype to prawdziwa perełka w świecie kaw speciality.
Cechą charakterystyczną tej kawy są olbrzymie ziarna Maragogype, nazywane „ziarnami słoniowymi”. To naturalna mutacja odmiany Typica, rzadko spotykana i ceniona przez koneserów kawy na całym świecie. Ich unikalna struktura pozwala na maksymalne wydobycie delikatnych, złożonych nut smakowych.
Uprawiana na wysokościach powyżej 1200 m n.p.m., dojrzewa w optymalnych warunkach klimatycznych, co nadaje jej niezwykłą głębię smaku i aromatu.
Link do kawy: Zobacz ziarna od Babu Bean Mexico Maragogype
-----
"W Dobrej Palarni Kawy wierzymy, że kawa to coś więcej, niż napój – to chwila tylko dla Ciebie. Rzemieślniczo wypalana, najwyższej jakości, idealnie dobrana do Twojego smaku.
Wierzymy, że kawa specialty może być prosta. Tak prosta, jak Twoje ulubione poranki. Bo dobra kawa smakuje dobrze - nieważne, jak ją zaparzysz.
Zajrzyj na dobrapalarniakawy.pl i poczuj różnicę."
☕️ Brazylia Cerrado o ciemniejszym profilu palenia. Nasza propozycja dedykowana do ekspresów domowych, kolbowych jak i automatycznych. W profilu smakowym masa czekolady i orzechów. Espresso o kremowej konsystencji idealnie łączy się z mlekiem.
Link do kawy: Zobacz ziarna Brazylia Cerrado od Dobrej palarni kawy
☕️ Kolumbia La Ricaute - nasz festiwalowy bestseller - słodkie żelki, ziarno fermentowane z dzikimi truskawkami. Napar niczym kompot, znalazł swoich zwolenników w takiej ilości, że zabrakło paczek na festiwalu. Kawa dostępna zarówno w ziarnach jak i DripBagach.
Link do kawy: Zobacz ziarna Kolumbia La Ricaute od Dobrej palarni kawy
----
"W sercu Łodzi, tam gdzie pasja do kawy spotyka się z rzemieślniczą precyzją, narodził się Instytut Kawy. Jesteśmy lokalną palarnią, która z miłością i zaangażowaniem tworzy kawę najwyższej jakości.
Naszą misją jest dostarczanie miłośnikom kawy niezapomnianych doznań smakowych poprzez starannie wyselekcjonowane i świeżo palone ziarna. Wierzymy, że kawa to nie tylko napój, ale rytuał, który wzbogaca każdy dzień.
Wyróżnia nas: rzemieślnicze palenie, świeżość i jakość, pasja i doświadczenie, lokalność."
BARI to połączenie wyjątkowej arabiki z Brazylii o czekoladowych i pistacjowych nutach, z arabiką pochodzącą z Dominikany z regionu Barahona, która wyróżnia się lekką słodyczą, intensywnym aromatem i zbalansowanym body o migdałowych nutach.
Całość została wzbogacona 10% robusty pochodzącej z Gwatemali z regionu San Marcos, która sprawia, że BARI jest kawą spokojną z podwyższoną dawką kofeiny. Robusta z Gwatemali, którą znajdziecie w tej kawie, jest robustą o wysokiej jakości, porównywalnej do najlepszych arabik.
Link do kawy: Zobacz ziarna BARI od Instutut Kawy
KOLUMBIA LA RICAURTE Uprawa kawy na farmie La Ricaurte rozpoczyna się około roku 1940 trzej bracia dziedziczą gospodarstwo i postanawiają, uprawiać kawę, skupiając się głównie na dwóch odmianach ziaren: Typica i Bourbon.
Najbardziej dojrzałe wiśnie zbierane są ręcznie i umieszczane w zbiorniku ze stali nierdzewnej bez dostępu tlenu i do fermentacji przez około 120 godzin. Następnie kawa jest ponownie fermentowana z koncentratem z truskawek przez 72h a następnie zaczyna być suszona. Proces ten trwa około 5 dni.
Kawa posiada w sobie dużo słodkich nut owocowych, które na podniebieniu ukazują dużo wielowymiarowości.
Link do kawy: Zobacz ziarna KOLUMBIA LA RICAURTE od Instutut Kawy
----
"Colbergcoffee to Twoja Polska Palarnia Kawy i Sklep z Kawą. Nasza palarnia to miejsce, gdzie pasja spotyka się z najwyższą jakością kawy speciality. U nas zawsze króluje świeżo palona kawa specialty pod espresso i dripa. Naszą palarnię cechuje dbałość o szczegóły i pasja do kawy. Szeroki wybór kawy w naszym sklepie pozwala na odkrycie świata kawy."
Uganda Bulambuli Espresso to wyjątkowa mieszanka odmian SL 34, K7 i Blue Mountain, pochodząca z malowniczego regionu Bulambuli w Ugandzie. Ziarna, zbierane ręcznie na wysokościach 1600–1900 m n.p.m., są starannie poddawane procesowi mycia i suszenia, co gwarantuje ich czystość i głęboki aromat.
W bukiecie smakowym wyczuwalne są nuty moreli, czarnej herbaty oraz delikatny posmak miodu, dzięki czemu kawa idealnie sprawdza się w ekspresie, kawiarkach czy French pressie. Palona raz w tygodniu, uzyskała wysoką ocenę 86 według Specialty Coffee Association, co potwierdza jej doskonałą jakość.
Link do kawy: Zobacz ziarna Uganda Bulambuli Colbergcoffee
Salwador Finca El Cerro Pacamara Anaerobic Filter pochodzi z regionu Apaneca-Ilamatepec w Salwadorze i reprezentuje tradycję pięciu pokoleń rodziny Escobar.
Unikalny proces fermentacji beztlenowej, trwający ponad 96 godzin, w połączeniu z powolnym suszeniem przez nawet 40 dni nadaje jej wyjątkowy, słodki i soczysty profil smakowy.
W filiżance wyczuwalne są nuty moreli, bergamotki, mlecznej czekolady oraz mango, co czyni ją niezapomnianą propozycją dla miłośników kawy specialty. Jasno palona kawa doskonale sprawdza się przy metodach parzenia takich jak drip, aeropress czy ekspres przelewowy.
☕️ Link do kawy: Zobacz ziarna Salwador Finca El Cerro Pacamara Anaerobic od Colbergcoffee
----
"Oferujemy Wam tylko kawę, którą sami uwielbiamy, a lista dostępnych jej rodzajów będzie rosła i się powiększała. Zebrane, obrobione i wypalone przez profesjonalistów kawy są gotowe do zaparzenia dla gości i klientów w kawiarni, w domu lub w biurze.Dostarczamy wysokiej jakości kawę i działamy na rzecz polskiej kultury kawowej, społeczności i homebrew. Pracując razem, dążymy do realizacji zrównoważonej przyszłości kawy."
Colombia Cofinet Espresso Kawa ta pochodzi z kilku małych gospodarstw (1-3 ha) w kolumbijskim regionie Gaitania, który stanowi południową część gminy Tolima.
Jest on położony w dolinie rzeki Magdaleny w centrum Andów, obszar ten charakteryzuje się różnorodnością geograficznych krajobrazów i warunków klimatycznych. Dzięki rzekom region ten jest jednym z głównych ośrodków uprawy wysokiej jakości kawy, bawełny i ryżu.
Nuty smakowe: Porzeczka, pomarańcze, karmel
☕️ Link do kawy: Zobacz ziarna Colombia Cofinet Espressood od YOCO COFFEE
Coconut Rum - Jako bazę surowcową wykorzystaliśmy naszą "nowość" w linii odmian pojedynczych YoCo, była to Kolumbia washed z regionu Gaitana ze spółdzielni Cofinet
Metoda parzenia: Przelewowa metoda parzenia Nuty smakowe: ciemna czekolada, bounty, cukier trzcinowy Kraj: Colombia Region: Gaitania Wysokość: 1550 - 1700 m.n.p.m. Ziarna: Single Origin Obróbka: Fermentacja w kokosowym rumie
Odmiana: Colombia, Castilo, Caturra
Do naparu użyliśmy alkoholu o mocnym profilu smakowym, wykonaliśmy 3 zakładki na tej samej kawie, aby smak naparu był bardziej czytelny.
☕️ Link do kawy: Zobacz ziarna Coconut Rum od YOCO COFFEE
----
"Firma Foundation Coffee Roasters rozpoczęła swoją działalność w 2015 roku. Przez 10 lat dążymy do osiągnięcia najwyższej jakości naszych produktów. Codziennie, czując subtelne zmiany w czasie, potrzeby ludzi i aktualne trendy, doskonalimy się."
Kawa Guatemala LA BOLSA Espresso - Zawsze mamy coś ciekawego w naszym asortymencie! Właśnie w naszej ofercie znajdziesz kawę zarówno do espresso, jak i do przelewu. Na przykład do espresso polecamy zwrócić uwagę na Guatemala La Bolsa.
Ta kawa jest bardzo zbalansowana, ma owocowo-karmelowy profil smakowy i harmonijnie łączy się z mlekiem.
☕️ Link do kawy: Zobacz ziarna Kawa Guatemala LA BOLSA Espresso od Foundation Coffee
Kawa Costa Rica Las Torres - Do metod przelewowych ciekawym wyborem będzie Costa Rica Las Torres obróbki honey.
To kawa bardzo intensywna i słodka, łącząca w sobie zarówno nuty jagód, jak i owoców. Ma przyjemną, dżemową teksturę oraz wyraźne nuty miodu.
Oprócz tego mamy również różne kawy wypalane w stylu omni, do których zawsze wybieramy ciekawe metody obróbki!
☕️ Link do kawy: Zobacz ziarna Kawa Costa Rica Las Torres od Foundation Coffee
---
Artykuł powstał przy płatnej współpracy z wyżej wymienionymi palarniami kawy które uczestniczyły w wydarzeniu Warsaw Coffee Festival 2025.